Utställningar & projekt

Karnaberg - sagolandet finns runt hörnet

Den säregna och mytomspunna platsen Karnaberg ligger i åldrig skog mellan Ålebo och Påryd, söder om Kalmar. Berget är en så kallad blockhöjd och består av stora stenbumlingar som inlandsisen dragit samman. Det finns åtskilliga historier knutna till platsen. I september kommer en konstnärlig ljus- och ljudshow sättas upp i Karnaberg. I föreställningen förenas urgamla berättelser med ett samtida uttryck i musik, dans, nycirkus och ljusprojektioner. Dåtid möter nutid i en suggestiv show med den sällsamma och spektakulära blockhöjden som scen.

Verket bygger på berättelsen om flickan Karna som bodde i byn Kättilshult. En dag när hon och hennes lillasyster vallar getter i närheten av det stora stenröset blir hon lockad dit av trollen som bor nere i de mörka hålorna och gångarna. Den intet ont anande flickan dras mot bergets viskande röster och plötsligt har hon tappat bort sin syster. Hon rör sig upp för stenblocken och binds alltmer av trollens makt. Familj, släkt och vänner följer systern tillbaka till berget för att leta men Karna är spårlöst borta. Den bergtagna flickan inser att möjligheten att fly är liten, förtvivlad och olycklig längtar hon hem. För att göra henne på gott humör igen ordnar bergets skrymt och väsen med dans, gyckel och konster. Kanske är det så att bergets invånare egentligen inte har onda avsikter men vill bjuda Karna på en oförglömlig fest? Människorna lever i en parallell tid och verklighet i förhållande till de väsen som funnits i skogen och berget sedan urminnes tider. I en fantastisk och förtrollad natt uppstår en reva i den väv som skiljer dem åt. Till sist återförenas systrarna. Karna som bara varit borta en natt är alltjämt ung och vacker men en natt i berget var en livstid i byn och lillasystern är nu en åldrad gumma.

Karl Magnus Petersson är konstnär och konstnärliga initiativtagare till projektet. Föreställningen har arbetats fram tillsammans med Joakim Engstrand, regissör och producent, Ida Idée Olsson, låtskrivare och artist, Peder Nabo, musiker, Daniel Brandt, musiker och Kompani Error.

Ungdomar från kommunala kulturskolan i Kalmar deltar med dans och nycirkusnummer under ledning av Lisen Herzman i Kompani Error. Södermöre hembygdsförening engagera sin historieklubb för barn och bidrar med annat ideellt arbete