Program

Visning av Thomas Pipers prisbelönta film Five Seasons: The Gardens of Piet Oudolf

Välkommen till visningen av Thomas Pipers prisbelönta film Five Seasons: The Gardens of Piet Oudolf (1h 15min) i stora salongen på Biostaden i Gummifabriken i Värnamo. Piet Oudolf är på plats och berättar om filmen och sitt arbete.

Visningen sker i samarbete med Värnamo Filmhistoriska Festival och Smålandstriennalen, med stöd av Postkodstiftelsen.

Fri entré! Anmälan senast 13/9 till info@vandalorum.se. Först till kvarn!

Vandalorums trädgård är skapad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf (f. 1944). Det är hans första trädgård vid en nordisk kulturinstitution. Den omfattar träd, buskar, ängsmark och dammar, såväl som en 3 500 m² stor perennäng som planterades våren 2023. Perennängen innehåller ca 26 000 plantor av drygt 100 olika slag. Växterna är valda utifrån färg, struktur och skulptural kvalitet, för att tilltala under alla fyra årstider, även efter att de blommat över.

Piet Oudolf har skapat trädgårdar världen över, vid exempelvis The High Line i New York, Vitra Design Museum i Weil am Rhein och restaurang Noma i Köpenhamn. Oudolf är en pionjär inom den rörelse som sedan 1980-talet verkat för alternativ till de dekorativa och strikt hållna trädgårdar som då var dominerande. Han och hans likasinnade inspireras av naturens växtlighet och har inriktat sig på perenner, gräs och buskar som traditionellt inte ansetts vara trädgårdsplantor. Oudolfs starka visuella uttryck bottnar i hans djupa växtkunskap, och karaktäriseras av unika växtkombinationer, böljande formspråk och ständigt skiftande siktlinjer.

»Jag är mycket glad över att ha skapat denna trädgård på Vandalorum, en trädgård som samspelar med den vackra naturen runt museet. En trädgård är inte en målning som du tittar på utan en dynamisk process som hela tiden förändras, och som du ständigt kan återvända till.«

—Piet Oudolf

I samarbete med Deltavormgroep

Tack till:

Hjalmar Wicanders fond

Bertil & Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik

Mats Skogsfors

Vandalorums Partners: Hamrin, Liljedahl, Svenstig

  • VadFilmvisning
  • När15 Sep
  • TiderFredag 15/9 kl 16.30