Program

Tal till nationen

Hybridföreställningen Tal Till Nationen på Älmhults Folkets hus.

I samarbete med fyra konsthallar runt om i Sverige och Sápmi rullar Fuls antinationalistiska konstprojekt Tal till nationen vidare i form av en turnerande utställning.

Den 1 juli blir det invigning av verket ANTINATIONALISTISK av Björn Karlsson och Ful på Diö Konsthall. Detta blir tredje stoppet för denna skulptur, som tidigare visats på konsthallarna FOLK i Skärholmen och Blå stället i Angered. Efter Diö turnerar det vidare till Havremagasinet i Boden.

Invigningen av verket ANTINATIONALISTISK följs av visningen av bioföreställningen och körverket Tal till nationen, som Ful gjort tillsammans med flerfaldigt prisbelönta musikern Sara Parkman. Bioföreställningen är en unik kombo av filmvisning, scenkonst irl, singalong och tårtbjudning som leds av en av Ful utsänd värdinne. Tillsammans skapas en gemensam hyllning till yttrandefriheten och en kärleksförklaring till det fria ordet.

Tal till nationen är ett projekt om konstnärlig frihet och yttrandefrihet av Konstgruppen Ful. Under 2022 gjordes föreställningen Tal till nationen tillsammans med musikern och kompositören Sara Parkman som under 2023 visas i en filmversion på biografer och konsthallar. I projektet ingår också poddserien med samma namn där Fuls Nasim Aghili möter konstnärer som utsatts för censur eller hot och hat. Våren och sommaren 2023 blir Tal till nationen också en turnerande utställning i offentligt belägna platser runt om i Sverige och Sápmi. Det nya verket ANTINATIONALISTISK av Björn Karlsson tar avstamp i hens arbete med den skulptur i form av en enorm tunga, som också utgör scenen för föreställningen Tal till nationen (som Björn Karlsson gjort scenografi och kostym för). Det nya skulpturala verket som hängs på lyktstolpar och husfasader blir också en mötesplats för samtal, workshops och poddinspelningar och är utgångspunkten för flera performativa verk av Konstgruppen Ful och inbjudna konstnärer som centrerar frågor kring konstnärlig frihet och yttrandefrihet i sin praktik.