Program

Kraft längs vägen/ Inre landskap och hälsa 

Konstnärerna Ingela Johansson och Elin Sundström bjuder in till en performativ vandring genom Räppes natur- och kulturlandskap med fokus på hälsa, magi och återhämtning

8 juni, kl 11.00-14.15

Start: Hembygdsgården Dalen i Bergunda

Avslut: Räppe (gamla Wessels)

Konstnärerna Ingela Johansson och Elin Sundström bjuder in till en performativ vandring genom Räppes natur- och kulturlandskap med fokus på hälsa, magi och återhämtning. Aktiviteten är en del i konstnärernas undersökande arbete på tema omsorg som ger en konstnärlig blick på Nytt akutsjukhus Växjö och dess plats i Räppe. Med vandringen vill konstnärerna skapa en sinnrik upplevelse och väcka olika perspektiv på omgivningarna för det kommande sjukhuset som ställer frågor om hälsa och välmående ur ett längre tidsperspektiv. Hur kan vi skapa förutsättningar för att samla kraft och underhålla vår hälsa över tid? Och hur kan sjukhusets verksamhet ta del av naturmiljön runt tomten på ett hållbart sätt som ger återhämtning och inspiration i vardagen?

Rytmen av att gå genererar en slags rytm av tänkande, och färden genom ett landskap stimulerar passagen genom en serie tankar som skapar samklang mellan vårt inre och den yttre miljön, beskriver författaren Rebecca Solnit.

Vandringen börjar på hembygdsgården Dalen i Bergunda där Ingela Johansson presenterar ett meditativt ljudverk om en inre resa genom urformen spiralen. Tillsammans med inbjudna gäster tar vi oss sedan ut i landskapet längs vägar och naturstigar och gör stopp vid kulturhistoriska byggnader och rituellt laddade platser. Under sista sträckan följer vi ena sidan av sjukhustomten som löper längs Helige å och bildar en naturlig rekreationssträcka för såväl framtida patienter som vårdpersonal. Avslutningsvis samlas vi på tomten för en läsning av Elin Sundström om vår plats i tid och rum, vår relation till det mer-än-mänskliga och kroppens oskiljaktiga relation till landskapet.

Medverkande är Lena Johansson och Sven Johansson från Bergunda Hembygdsförening som berättar om Räppes kulturarv och riksintresset Bergkvara samt Kerstin Staver i rollen som völva, sk stavbärerska, en sejderska från nordisk forntid.

Vi bjuder på lätt vegetarisk lunch på Hembygdsgården. Hela upplevelsen inklusive lunch tar ca 3h och 15min, varav själva promenaden tar 45min. Buss kör tillbaka till Hembygdsgården. Vandringen är en del av flera publika konstnärsledda händelser som genomförs i relation till projektet Nytt akutsjukhus Växjö i samarbete med ArtPlatform och curator Sara Rossling.

Anmäl dig och eventuella matpreferenser (senast 5 juni) sker till frida.lundenmorck@kronoberg.se

begränsat antal platser.

*Bekväma promenadskor, vattenflaska och sittunderlag rekommenderas.

  • VadPerformance
  • VarBergunda Hembygdsförening
  • När08 Juni – 08 Juni
  • Tider11.00-14.15