Program

Invigningscermoni av Piet Oudolfs trädgård

Varmt välkommen att delta i invigningen av Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum i Värnamo!

Lördag 16/9 kl 14

Samtal med Piet Oudolf och museichef Elna Svenle i Galleriet följt av invigningsceremoni i trädgården (fri entré, ingen föranmälan)

Förfriskningar serveras

Kl 13-15 pedagogledd lerworkshop med vilda växter för alla barn, utomhus (kostnadsfritt, ingen föranmälan)

Vandalorums trädgård är skapad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf (f. 1944). Det är hans första trädgård vid en nordisk kulturinstitution. Den omfattar träd, buskar, ängsmark och dammar, såväl som en 3 500 m² stor perennäng som planterades våren 2023. Perennängen innehåller ca 26 000 plantor av drygt 100 olika slag. Växterna är valda utifrån färg, struktur och skulptural kvalitet, för att tilltala under alla fyra årstider, även efter att de blommat över.

Piet Oudolf har skapat trädgårdar världen över, vid exempelvis The High Line i New York, Vitra Design Museum i Weil am Rhein och restaurang Noma i Köpenhamn. Oudolf är en pionjär inom den rörelse som sedan 1980-talet verkat för alternativ till de dekorativa och strikt hållna trädgårdar som då var dominerande. Han och hans likasinnade inspireras av naturens växtlighet och har inriktat sig på perenner, gräs och buskar som traditionellt inte ansetts vara trädgårdsplantor. Oudolfs starka visuella uttryck bottnar i hans djupa växtkunskap, och karaktäriseras av unika växtkombinationer, böljande formspråk och ständigt skiftande siktlinjer.

»Jag är mycket glad över att ha skapat denna trädgård på Vandalorum, en trädgård som samspelar med den vackra naturen runt museet. En trädgård är inte en målning som du tittar på utan en dynamisk process som hela tiden förändras, och som du ständigt kan återvända till.«

—Piet Oudolf

I samarbete med Deltavormgroep

Tack till:

Hjalmar Wicanders fond

Bertil & Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik

Mats Skogsfors

Vandalorums Partners: Hamrin, Liljedahl, Svenstig